Дещо з практики маткарів

Маю трохи часу , “мандруючи по тенетах інтернету” , знайшов цікаву, як на мене інформацію1. Організація, методи та програми селекції бджіл1.1 Методи селекційної роботи

Медоносні бджоли – комахи з високим рівнем суспільного життя, що живуть сім’ями, що складаються з однієї самки, кількох десятків тисяч її дочок і декількох сотень синів, які з’являються в благополучних сім’ях тільки влітку і виконують функцію розмноження
Трутні гаплоїдні, тобто вони розвиваються з незапліднених яєць, тоді як матки і робочі бджіл диплоїдні – вони відбуваються з яєць, запліднених спермою, що зберігається в сперматеці  матки та отримано від кількох трутнів. Парування маток трутнів відбувається у повітрі, іноді на значній “відстані від пасіки, що утрудняє його контролі У той час як трутень злучається один раз в житті тільки з однією маткою,:(  матка надзвичайно плідна і може відкладати 2-3 тис. яєць на добу. Образно кажучи, трутні є гамети від матки Зазначені особливості показують доцільність селекції по жіночій лінії.
Багато господарсько корисні ознаки медоносної бджоли є результатом діяльності робочих бджіл сім”і і селективна цінність цих ознак оцінюється не через  особин які беруть участь у паруванні маток і трутнів а  через робочих бджіл. Таким чином, бджолина сім’я в цілому являє собою своєрідний і оригінальний селекційний об’єкт.
Як і в інших галузях тваринництва, в бджільництві використовують методи чистопородного розведення та схрещування.
Підкреслюючи творче значення селекційної роботи взагалі, відомий радянський генетик Н.І. Вавілов писав: “Селекція по суті є втручання людини в формоутворення тварин і рослин; іншими словами, селекція представляє собою еволюційний процес, який спрямовується волею людини”. Форми і методи селекційної роботи можуть бути різні: одні селекціонери здійснюють селекцію з використанням декількох порід, інші є прихильниками чистопородного розведення.
Ще відомий швейцарський вчений-бджоляр Крамер, розмірковуючи про вибір породи, зазначав, що місцева бджола, “… яка протягом цілих тисячоліть пристосовувалась до умов нашого клімату і акліматизована відповідних умов, повинна вже хоча б тому представляти із себе найблагородніший продукт для розведення, так як вона менш за все схильна до виродження “.
Розглянемо схеми селекційної роботи в деяких країнах з розвиненим бджільництвом.
Завдання племінної роботи в бджільництві – постійне поліпшення порід бджіл. Наслідком такого поліпшення є розвиток основних господарсько корисних ознак і їх стійка передача з покоління в покоління. Хоча показники продуктивності бджіл складаються з безлічі чинників і залежать від них, все ж селекцію доцільно вести не за цим окремими показниками, а за результуючою ознакою, зокрема Медопродуктивність.
Щоб оцінка та відбір бджолиних сімей були об’єктивними, необхідно їх проводити серед можливо більшої кількості порівнюваних бджолиних сімей.
У будь-якому разі першим етапом селекційної роботи має бути отримання ліній на основі чистопородного розведення, максимальне використання їх генетичних особливостей для досягнення найбільшого господарсько корисного ефекту. Шляхи і форми такої роботи можуть бути різні. Однак розвиток таких ліній обмежена, і настає етап, коли виникає необхідність проведення міжлінійного схрещування як усередині породи, так і між породами.
F. Kobel, слідуючи концепції Крамера про переваги чистопородного розведення місцевих бджіл, ретельно переробив дев’яте видання його книги, змінивши назву на “чистопородне розведення медоносної бджоли”. Це фундаментальна праця, корисний не тільки в якості практичного керівництва з чистопорідної селекції для швейцарських бджолярів, але цікавий для всіх селекціонерів.
Найважливішим моментом Ф. Пси вважає складання ретельного плану селекційної роботи. Вирішальне значення має відбір племінних бджолиних сімей. При цьому слід контролювати також продуктивність сімей з матками-сестрами, тітками та ін, тобто вести відбір за походженням і за якістю потомства. Засобом для проведення такого відбору є бальна оцінка. Після оцінки вихідного матеріалу необхідно вибрати не менше шести племінних маток, вивести від них дочок і сформувати групи родин. Після дворічного випробування відбирають кращих.
При розведенні по лініях внаслідок інбридингу може послаблюватися життєздатність бджолиних сімей, в такому разі постає питання про “освіження крові”. Хороша селекційна робота неможлива без використання ізольованих злучних пунктів. Однак,  заміна маток на сусідніх пасіках і без надійної ізоляції, на думку Ф. Кобель, може забезпечити протягом кількох поколінь хороший селекційний ефект.
К. Dreher дав грунтовну та узагальнену характеристику методам чистопородного розведення та схрещування у бджільництві. Серед передумов успішної селекційної роботи він виділяє ясність селекційної мети, найвищу продуктивність при можливо більш низьких витратах, однаковість складу і надійність успадкування цінних ознак. Селекціонер може впливати на генотип в результаті відбору або використовуючи ефект гетерозису. При цьому слід мати на увазі, що отримані в останньому випадку зміни не спадкові. Різні методи внутрішньопородної селекції можна класифікувати наступним чином.
А.  Інбридинг передбачає:

1.тісне лінійне розведення, що приводить через кілька поколінь до утворення інбредних ліній;

2. широке лінійне розведення;

3. тісне групове розведення;

4. широке групове розведення.
Б. Аутбридинг передбачає:

1.планомірне 2-4-лінійне схрещування інбредних ліній;

2. планомірне схрещування різних за походженням груп одного екотипів; планомірне схрещування різних екотипів.

Серед методів міжпородного схрещування можна виділити отримання і промислове використання F 1, багаторазове користувацьке схрещування, ротаційну селекцію, витіснювальне схрещування, породостворюючі схрещування.
Одним з перших дослідження тісного інбридингу у бджіл провів  Ф. Фогель, який від двох сімей єгипетських бджіл вивів безліч поколінь. Починаючи з 6-7-го покоління бджолиного розплоду ставало все менше, сім’ї робилися нежиттєздатними.

Після другої світової війни Г. Віддель із штаму Скленар шляхом близькоспорідненого спарювання вивів свій штам Альба. Він досяг крайнього посилення ознак карника, але при цьому також значно знизилася життєздатність бджіл. Така ж проблема виникла у доктора Кейла з США, отримав для фірми “Дадан і сини” кілька інбредних ліній. Зміст таких ліній для подальшого кроссування було пов’язане з великими витратами.
Як тільки внаслідок інбридингу відбувається збіднення генів, підвищується випадання розплоду бджіл. Щоправда, як уже було сказано вище, проти небажаних наслідків інбридингу у медоносних бджіл виробився цілий ряд пристосувань: спаровування статевих партнерів відбувається далеко від своєї пасіки і в основному з неспорідненими партнерами; молоді матки за 1-3 шлюбних вильотів спаровуються в середньому з 8-9 трутнями; гаплоїдність трутнів сприяє тому, що шкідливі гени у них не можуть залишатися в прихованому стані, вони проявляються зовні. Такі трутні не витримують конкуренції в місцях їх збору.
Нетісний інбридинг, при широкому лінійному розведенні,  цілком прийнятний для селекції при наявності надійних пунктів спаровування або інструментального осіменіння.
Тісне групове спаровування здійснюється всередині певної популяції. Поки штами не звужуються до ліній, небезпеки інбридингу немає.
Успішно можна практикувати широке групове розведення.Такий метод  використовується в Україні на Закарпатті.
Продукти схрещування інбредних ліній відрізняються більш високою продуктивністю за рахунок ефекту гетерозису. Однак цей ефект нестійкий, і через кілька поколінь продуктивність знижується до рівня вихідного матеріалу і нижче. За цим же принципом були створені гібридні штами бджіл Старлайн і Міднайт в США.
Досить поширене і планомірне схрещування всередині екотипів, а також різних екотипів всередині породи. Цей метод також дає “можливість отримувати значний ефект гетерозису, але так буває далеко не завжди, і тому в кожному конкретному випадку треба проводити спеціальні дослідження.
При міжпородній гібридизації, коли використовується F…, селекціонери мають для отримання помісей брати тільки чисті породи.

З середини минулого століття почалося завезення іноземних порід бджіл, що повсюдно призвело до безпланово метизація і знищення генофонду місцевих порід. Зміст чистих порід і планове отримання помісей першого покоління вимагає попередніх витрат і чіткої організації.
У бджільництві можливі й багаторазові міжпородні схрещування. Цей спосіб успішно застосував Адам при створенні бджоли типу  бакфаст. При цьому бджоли італійської породи схрещувалися з місцевими англійськими бджолами.
Слід відзначити також витіснювальне схрещування, досить широко використовується у бджільництві. При цьому способі в цілому хороша порода, яка має лише деякі недоліки, схрещується з менш цінною, але не має цих недоліків. Наступні генерації схрещують знову з бажаною породою. Стихійне витіснювальний схрещування відбувається при схрещуванні місцевих бджіл з привізними породами.

Хочеться застерегти в селекційній роботі від необдуманого схрещування, метизація цінних популяцій місцевих бджіл, найкращим чином пристосованих до умов середовища. Виходячи з обліку одного лише показника – Медопродуктивність, М. Cornuet запропонував наступний спрощений план її підвищення.
У кожному поколінні відбирають 10 бджолиних сімей. Від кожної з цих сімей отримують маток для організації 12 сімей-дочок. Таким чином отримують 120 бджолиних сімей від 10 засновниць. Ці 120 сімей розподіляють на чотири точка по 30 родин. За результатами оцінки Медопродуктивність цих 120 сімей відбирають з них 10 для подальшої селекції. Відбір грунтується як на власній цінності сім’ї, так і на середній цінностей сімей даної групи. Спарювання природне, але вживаються заходи для вирощування великої кількості трутнів потрібного походження. Схема даної селекції будується на основі місцевої популяції з обов’язковим мічення маток.

P. Chaplean, розглядаючи різні підходи до селекції бджіл, зазначив, що їх медопродуктивность не можна підвищити, не проводячи відбору за якістю потомства. При цьому можна підбирати сотні бджолиних сімей по довгому списку критеріїв, і можна обмежитися лише декількома ознаками і невеликою кількістю бджолиних сімей. Оскільки контроль за генотипом трутнів здійснити важко, та й злучатися вони можуть раз у житті, доводиться, як говорилося вище, віддавати перевагу селекції по жіночій лінії. Однак і в цьому випадку можна значно поліпшити якість потомства. Така селекція дає ефект вже в наступного покоління трутнів.
Цей автор пропонує два методи селекції – групову, коли від однієї або декількох відібраних маток виходять всі інші при природному паруванні, і групову з групами. В останньому випадку матки в кожній підгрупі – сестри. Щорічно нова матка-родоначальниця вибирається всередині кожної підгрупи і її дочки продовжують лінію. Це, власне, схеми масового і генотипического відбору. Такий, трохи модифікований метод, використовується на облітнику Скленара ( Шлейнінг, Фукс) в Австрії.
Vaillqnt слідом за іншими авторами закликає враховувати спадковість трутнів і вважає, що вона має не менше значення, ніж спадковість маток у формуванні генотипу жіночих особин потомства. Це не заперечують і інші селекціонери, однак таке можливе при наявності надійних ізольованих злучних пунктів або при використанні інструментального запліднення.
До того ж, займаючись селекцією трутнів, слід мати на увазі, що у них можуть бути лише дочки, діди і онуки. Матки чистої породи виробляють генетично ідентичних трутнів тієї ж породи. Якщо у певну місцевість завозять матку іншої породи, вона дає трутнів своєї породи, які будуть спаровуватися з місцевими неплідні матками, витісняючи колишню породу. У однієї бджолиної сім’ї самки, що походять від одного трутня, мають коефіцієнт спорідненості 1/3 замість 1 / 4 при наявності двох диплоїдних батьків, тому Лейдлоу запропонував називати їх суперсестрамі. Ризик близькоспорідненого схрещування компенсується багаторазовим спарюванням маток. В іншому випадку близкородинне схрещування призвело б до зниження резистентності робочих бджіл до захворювань, зменшення активності їх льотної діяльності, скорочення тривалості життя трутнів, поява генетично “строкатого” розплоду. Щоб цього не сталося, необхідно оперувати декількома відібраними лініями.

Ознаки відбору бджолиних сімей для виведення трутнів відповідають таким при виведенні маток.
Бджолина сім’я в період максимального розвитку відбудовує до 14% трутневих осередків, а в кінцевому підсумку їх буває 2-3% від загальної кількості робочих бджіл Якщо немає надійного ізольованого пункту спаровування, необхідно застосовувати такі прийоми: стимуляцію селекційних трутнів до вильоту в певний час, коли інші трутні не літають, спарювання поза сезоном, створення потужного трутневого бар’єру за рахунок переважного виведення потрібних трутнів.
WG Rothenbuhler вважає, що будь-яка програма поліпшення породи бджіл повинна складатися з трьох етапів:

– польових випробувань,

-селекційної роботи та комерційного виробництва поліпшених порід бджіл При цьому польові випробування повинні проводитися саме в тих районах, де порода буде використовуватися.

Завдання селекціонера – спланувати порядок польових дослідів, відібрати бджолині сім’ї для селекції, вирішити, коли використовувати інструментальне осіменіння, а також як підтримувати і використовувати поліпшену породу. На думку цього автора, успіх здійснення програми правильного визначення району випробування бджолиних сімей залежить від ознак відбору, кількості бджолиних сімей, які додають в кожному поколінні, а також відсотки з них, необхідного для подальшої селекції. Також важливі організація польових випробувань запліднених природним шляхом маток, продовження подібної роботи у наступному поколінні, порівняння нової лінії з використовуваними на пасіці бджолами, розмноження та реалізація маток цієї лінії в разі її переваги.
Здавна між селекціонерами-бджолярами йде дискусія про те, чи використовувати чисті породи або міжпородних гібриди.
W.С. Roberts, О. Mackensen показали, що протиріч у цих методах немає. Ідеальна система схрещування – це селекція і підтримка чистих, але неспоріднених ліній та їх схрещування для отримання “поліпшених гібридів”. Виведені інбредні лінії слабкіші неінбредних, проте їх правильні комбінації, як уже говорилося, дають ефект гетерозису.

G. Н. Cale, Н. Gowen проаналізували генетичний матеріал з чотирьох інбредних ліній бджіл. Ними отримані різні результати, що дозволяють зробити висновок про те, що не всі гібриди однаково цінні, і доводиться вивчати і враховувати комбінаційну здатність інбредних ліній.
При гарній організації і плануванні чистопородного розведення вдається отримувати значний селекційний ефект без ризику метизація і втрати цінних породних якостей. Чистопородна селекція грунтується на довгострокових, розрахованих на декілька років, комплексних програмах.

1.2 Селекційні програми, – що використовуються в країнах з розвиненим бджільництвом

Знайомство з програмами хотілося б почати з досвіду селекціонерів Австрії. Систему племінної роботи в цій країні регламентує Австрійський союз бджолярів. Основним принципом його діяльності є тісний зв’язок науки і практики – Інституту бджільництва як центру племінної роботи та бджолярів-промисловців на місцях. У цьому комплексі щорічно задіяно 1500-2000 бджолиних сімей. В Австрії розводять в основному аборигенних країнських бджіл, а в північних районах – темних лісових. Племінних маток передають на приватні пасіки для випробування. Від кожної перевіряються за якістю потомства матки  та оцінюють по 5-15 маток-дочок. Австрійські селекціонери вважають, що краще скоротити число дочок у групах, але перевірити за якістю потомства як можна більше маток-рекордисток. Оцінку ведуть 1-2 роки. Найважливішим селективним ознакою при цьому є медопродуктивность. Її враховують бджолярі-практики на своїх пасіках і за спеціальною формі передають результати в інститут для аналізу. Якщо медопродуктивность влаштовує селекціонерів, то приступають до оцінки інших ознак, і перш за все чистопородності. чистопородність по екстер’єрним ознаками встановлює інститут.
Таким чином, на приватних пасіках, розташованих в різних умовах, проводиться конкурсне випробування племінного матеріалу, одержуваного з інституту Дані порівнюють з показниками місцевих ліній Якщо в результаті оцінки на пасіках- випробувальницях  виявляється цінний для селекції матеріал, то його передають інституту у вигляді яєць і молодих личинок для подальшої репродукції.
Спираючись на мережу пасік-випробувальниць, інститут веде 7 ліній по 100 бджолиних сімей. Парування маток інститут здійснює на станціях спаровування, розташованих в ізольованих долинах Альп. Розсилаємих маток мітять мітками різної форми і кольору, які позначають їх походження і рік народження. Постійна пропаганда і реклама результатів селекції сприяють підвищеному попиту на племінних маток. Бджолярам, які акуратно і сумлінно надсилають відомості про результати випробування, постачають маток на пільгових умовах.
У Німеччині  селекціонують лінії країнських бджіл, які оцінюють на трьох випробувальних пунктах. На кожному пункті випробовують 10 груп по 10 бджолиних сімей у кожній. Випробування, не рахуючи рік підготовки, коли підсаджують маток, тривають 2 роки.
Продуктивність оцінюють і реєструють по кожній бджолиній сім’ї окремо. Детальні звіти даються за кожний рік випробування, а після закінчення випробування інститут представляє в спеціальні видання з бджільництва узагальнений звіт.
У східній частині Німеччини  селекціонери використовували карніку. Були створені численні злучні пункти з відібраним трутневим складом певного походження. З місць випробування сюди повертали оцінений племінний матеріал. Роботу з кожною лінією забезпечували 5-б пунктів, що утворюють комплекс. Кожен такий комплекс являв собою закриту селекційну систему, що давало можливість виключити безпланово схрещування. Всього ж діяло 60 злучних пунктів, об’єднаних у 12 замкнутих комплексів. Племінні бджолині сім’ї відбиралися за принципом чистопородності відповідно до стандарту. У радіусі 10 км від случного пункту не повинно було бути чужорідного матеріалу.
Саме на основі комплексів злучних пунктів і будувалася робота за планами ступеневої лінійного розведення. Тут же отримували необхідну кількість чистопородних племінних маток, контролювали кочівлі в зонах чистопородного розведення і оцінювали чистопородність племінного матеріалу.
У Чехії селекційну роботу координує Інститут бджільництва в Доле. Безпосередню участь в організації цієї роботи приймає Чеський союз бджолярів. Всі пасіки діляться на наступні категорії: обласні, визнані, репродукційні, зареєстровані, товарні.
Обласні пасіки відносяться до вищої категорії. Тут селекційні досягнення впроваджуються в практику, кількість бджолиних сімей на таких пасіках повинно бути не менше 40.
На визнаних пасіках забезпечується контроль над спарюванням маток. Селекцію тут ведуть методом індивідуального добору. Пасічнику необхідно довести свою професійну придатність до роботи на визнаній пасіці. Це значить, він повинен не менше ніж у трьох поколіннях бджіл проводити оцінку ознак, в тому числі і екстер’єрних, на відповідність стандарту, забезпечувати контроль над спарюванням, а також підтвердити, що протягом двох років середній показник Медопродуктивність становив не менше 80% від показника обласної пасіки. Визнання його професійності діє 10 років, потім проводять повторну перевірку по перерахованих вище критеріям.
Репродукційні пасіки розмножують племінний матеріал будь-якої визнаної чи обласної пасіки. Тут ведуть масовий відбір трутнів, щорічно замінюють не менше 60% маток. Такі пасіки також нараховують не менше 40 бджолиних сімей за неодмінної умови щорічного продажу не менше 100 маток . Парування маток проводять на території пасіки. Заявник на статус репродукційної  пасіки представляє карту місцевості з зазначенням місцезнаходження своєї пасіки і пасік інших бджолярів у радіусі 5 км, які будуть брати маток саме в нього й замінювати ними щорічно не менше 20% маток на своїх пасіках.
Зареєстровані пасіки нараховують не менше 50  бджолиних сімей, на них проводять масовий відбір.
Товарні пасіки можуть вирощувати маток тільки для власних потреб.
В інституті і на обласних пасіках організована спеціальна служба, яка забезпечує спаровування привезених в нуклеусах неплідних маток.
У Румунії за результатами оцінки на конкурсах, за даними наукових співробітників, бджолярів на високопродуктивних пасіках, щорічно виявляють маток – рекордисток за Медопродуктивність. Оцінку бджолиних сімей проводять на випробувальних та селекційних пасіках, організованих на національному рівні. Крім основної ознаки, медоодуктівності, враховують несучість, миролюбність, поведінка на стільниках, ройливость та ін Вирізняються за комплексом ознак бджолині сім’ї передають на елітні пасіки або в центри, призначені для створення і вдосконалення нових ліній або кросів, робота на цьому рівні відноситься безпосередньо до компетенції інституту. Елітні пасіки та центри виробляють матеріал високої племінної цінності, вони постійно обмінюються цінними, за власними результатами і результатами потомства, матками з іншими пасіками країни і пасіками-випробувальницями.
Лінії зі стабільними ознаками і кращі кроси представляють до  спеціальної комісії для офіційного визнання і включення в книгу республіканського центру селекції.
Подання про систему селекційної роботи в США можна отримати, ознайомившись із роботою фірми “Дадан і сини” і генетико-селекційній лабораторії в Батон-Ружі.
Програма селекції в США передбачає отримання та збереження інбредних ліній і широке використання у виробництві міжлінійних кросів. Для отримання 2 -, 3 -, 4-лінійних кросів використовують маток з високим ступенем спорідненості.
Отримання планомірних гібридів стало можливим в США з розвитком техніки інструментального запліднення бджолиних маток. Для тог щоб матки також були гібридами, проводили багато кратні міжпородні схрещування. Інбредні лінії були виготовлені від декількох порід, потім їх комбінації випробовувалися на продуктивність. Всією програму селекції супроводжував безперервний відбір за Медопродуктивністю, стійкості до американського гнильця та деяким іншим характеристикам.
Щоб зберігати переваги гібридів, необхідно підтримувати в чистоті інбредні лінії і щоразу отримувати гібрид першого покоління. Підтримувати ж інбредні лінії, що мають низьку життєздатність, непросте завдання. Тому слід уникати високого ступеня інбридингу вихідних порід.
Маток, що дають бджіл міжлінійних кросів, розподілили між що беруть участь у програмі бджолярами-селекціонерами, які їх зазнали й відібрали племінний матеріал для наступних міжлінійних схрещувань. Чистота кросів гарантувалася інструментальним заплідненням.
Для виконання комплексних селекційних програм вважається доцільним мати спеціальну пасіку з лабораторією збереження та підтримки інбредних ліній, пасіку для отримання міжлінійних кросів першого покоління і мережа пасік для оцінки їх селекційної цінності. Так, широко поширений в США гібрид Старлайн грунтується на чотирьох інбредних лініях італійських бджіл. Щорічно виводять нові лінії, які порівнюють з уже існуючими. Що опинилися кращими в результаті оцінки лінії стають джерелом одержання маток і трутнів для Чергового покоління. Цей племінний матеріал бджолярі-селекціонери повертають фірмі для отримання комерційних кросів. Така кооперація фірми з бджолярами-селекціонерами дуже ефективна.
Узагальнюючи зарубіжний досвід, слід зазначити раціональні сторони  чистопорідної селекції.
Роботоб репродукторів, як правило, займаються наукові установи селекційного профілю, що дозволяє розмножувати племінний матеріал, постійно покращуваний в процесі селекції.
Існує постійний взаємозв’язок між центрами селекції і репродукторами, з одного боку, і замовниками маток – з іншого. Це дає можливість аналізувати результати, одержувані на місцях, і, таким чином, відбирати найбільш цінний матеріал для подальшої селекції і репродукції. Завдяки організації зворотного зв’язку невеликий колектив селекціонерів може вирішувати завдання великомасштабної селекції. Селекційна робота проводиться на основі щодо великих масивів бджіл одного походження, що виключає можливість безпланово метизація. У репродукторах чистота племінного матеріалу підтримується періодичним інструментальним заплідненням, якщо немає надійних ізольованих злучних пунктів.
В основі селекції – чіткі програми, регламентовані відповідними органами.

Це лише частина матеріалу, так би мовити “оглядини” . Окремо варто описати сучасну систему селекції Блюп, та аналітичний портал бібрід, але це окрема тема, і про це наступним часом.

Наша група селекціонерів карпатчиків , почала підготовку матеріалу для розміщення його в  европейській системі  бібрід. Надіємося ,що це нам дасть ще один ефективний інструмент в селекції карпатських бджіл за допомогою европейського  електронного селекційного інструмента.

Не дарма є приказка , “дорогу осилит идущий”!

Leave a Reply