Поповнюємо кормові запаси бджолосімей

Підійшла пора годувати бджіл на зиму. Добре тим, у кого багато меду і нема таких проблем. У нас трохи інша ситуація, саме тому вирішив нагадати пасічникам певні моменти осінньої підгодівлі бджіл.  В інтернеті є досить матеріалу, але потрібно довго шукати. Все, що вважаю доцільним та перевіреним мною викладаю тут.

Загалом в останні роки осіннє поповнення запасів, за рахунок підгодівлі цукровим сиропом, застосовується дуже широко. По-перш, 1 кг цукру – 15 грн, а 1 кг меду – 30 грн. Бджолам потрібно для зимівлі та весняного старту не менше 15-20 кг меду в кормових запасах. Крім того, в наших умовах, коли навколо ліс, не виключено попадання значної кількості падевого меду до кормових запасів. Краще замінити невідомий мед,  на відомий цукровий замінник.

Раніше вважалося, що давати сиропу треба стільки, скільки ми вважаємо за потрібне, але потрібно, щоб для бджіл переробка будь-якої кількості цукру не мала ніяких негативних наслідків. Однак подальші дослідження встановили, що переробка цукру зношує бджіл. Це пов’язане з тим, що виділення бджолою необхідного для переробки цукру ферменту інвертази зменшує запас резервних речовин у тілі бджоли, й погіршує її фізіологічний стан напередодні зимівлі. А частина бджіл, при переробці цукру гине (переробка кожних 10 кг цукрового сиропу приводить до загибелі З 500 бджіл !!!). Цей факт експериментальним шляхом встановили в Японії.

А от що із цього приводу пише відомий український  пасічник-матковод В.А. Гайдар : «… бджоли, які брали участь в осінній переробці цукрового сиропу, в основній масі гинуть у віці менше 41 дня, а ті з них, що йдуть у зиму, відходять до середини квітня».
Також встановлено, що  бджола яка  продукує інвертазу надалі втрачає здатність робити молочко. Тому кожна молода бджола  що восени змушена була переробляти цукровий сироп, навесні не зможе бути годувальницею розплоду. Переробити цукровий корм повинна бджола літнього виведення, яка фактично буде замінена і зимувати не буде. Потрібно вчасно готувати сім”ї до зими. Вчасно поповнити кормові запаси.
     Ще одна проблема осінньої підгодівлі пов’язана з варроатозом. Справа в тому, що наприкінці медозбору кількість розплоду в гніздах бджіл скорочується, вирощування трутнів припиняється. Внаслідок цього концентрація кліщів у бджолиному розплоді, і шкода заподіяна ними  «зимуючим» бджолам, зростає. Крім того, після закінчення вирощування розплоду весь кліщ із останнього розплоду нищить бджіл. У результаті це покоління бджіл піддається більшому негативному впливу, ніж попередні покоління. Тому «зимові» бджоли, з уражених кліщем родин, не можуть нагромадити додаткових резервних речовин необхідних для зимівлі. Ці бджоли будуть слабкими й фізіологічно неповноцінними, і якщо їх ще змусити переробляти велику кількість цукру, то частина бджіл загине в процесі переробки, а частина не зможе перенести зимівлю. Висновок :  вчасно позбудьтеся кліща !!!
Ослабленим варроатозом родинам треба давати стільники із запечатаним кормом, і тільки у випадку гострої потреби можна дати на переробку не більше 2-3 кг цукру.
Восени сильним родинам при необхідності можна давати на переробку 6—8 кг цукру. Обов’язкові умови для нормальної переробки цукру: високі зовнішні температури, не нижче 18—20 °С ; наявність пилку в природі або перги у вулику. Якщо пилку в природі немає , а перги у вулику мало, то на час переробки цукру (10-15 днів) треба проводити білкові підгодівлі. Високі зовнішні температури полегшують бджолам процес переробки цукру й випари зайвої води,  бджоли менше зношуються, ніж у холодну погоду.
Восени бджоли запечатують перероблений сироп восковими кришечками, у складі яких є перга. Без перги восени бджоли довго або зовсім не запечатують мед, і він кристалізується, або закисає. Крім того, наявність пилку в природі, або білкова підгодівля сприяють рясному білковому харчуванню бджіл, що переробляють сироп. Тому родини бджіл менше зношуються.
      Таким чином, розпочинати  осінню заготівлю кормів згодовуванням цукрового сиропу треба відразу після заключного відбору меду, і попереднього складання гнізда з 15 по 20 серпня, і закінчувати не пізніше 5—10 вересня.
Концентрація цукрового сиропу, що йде на заготівлю кормів, теж має вагоме значення. Дуже рідкий сироп вимагає додаткової роботи бджіл по видаленню зайвої води, а дуже густий сироп, бджоли змушені розріджувати перед обробкою для кращого інвертування. При згодовуванні бджолам цукрового сиропу 50, 60 і 70%-ій концентрації виявилося, що швидше всього інвертується сахароза 50%-ій концентрації (на 1 л води 1 кг цукру). Однак на переробку такого сиропу бджоли витрачають дуже багато цукру. Менше цукру витрачається при 70%-ій концентрації, але такий густий сироп бджоли повільно забирають, і ще повільніше запечатують.
Кращі результати отримані при підгодівлі бджіл цукровим сиропом 60%-ної  концентрації. Бджоли витрачають із цього сиропу близько 23% цукру на його перенесення з годівниці й переробку.
       Я підгодовую бджіл на зиму  цукровим сиропом з розрахунком 1,5 кг цукру на 1 л води. Такий сироп бджоли легше переробляють при найменшій витраті цукру, мед менше кристалізується, а харчуючись ним, вони добре зимують. Корисно до цукрового сиропу додавати до 10% натурального меду.

Дехто додає до цукрового сиропу кислоти.  Краще цього не робити, бо вгадати оптимальну концентрацію важко , а завдати шкоди можна багато.

Я до цукрового корму додаю екстракт хвої (продається в аптеках) 10 мл на 1 літр сиропу, та настоянку трав (мята + полин) теж продається в аптеках.

     При розрахунку кількості меду, одержуваного із цукрового сиропу, треба мати на увазі, що з 1 кг цукру (а не сиропу!) виходить 1 кг меду. І хоча при переробці бджоли використають  до 20—23% цукру, однак з врахуванням  того, що в приготовленому ними цукровому меді буде втримуватися близько 20% води, при підрахунку можна вважати, що 1 кг цукру дорівнює 1 кг меду.
     Щодо обсягу сиропу, який можна давати бджолам за один раз, існує два підходи. Перший підхід припускає згодовування за один раз більших доз сиропу (3-4 л), а весь процес підгодівлі обмежити 5-6 днями. Другий підхід припускає згодовування невеликих доз (1-2 л) щодня, або через день.При цьому говорять, що якщо тільки заготовити корм, то використовують перший варіант, а якщо заготівлю кормів треба сполучити зі стимулюванням вирощування розплоду, то використовують другий варіант.
Однак дослідження показують, що в кожному разі бджоли не здатні якісно переробити більші дози сиропу, особливо восени. Це пов’язане з тим, що для такої переробки бджолам необхідно протягом обмеженого періоду часу (5-7 днів) виділити велику кількість інвертази. До осені активність бджіл загасає, виділяти необхідну  кількість цього ферменту вони не зможуть. У результаті такий сироп буде перероблятися не якісно, особливо при холодній погоді.
Якщо давати невеликі дози сиропу (1-2 л) щодня або через день, то якість переробки такого сиропу буде високою, , Оскільки бджолам легше виділяти невелику кількість інвертази протягом більш тривалого періоду часу (10-15 днів). До того ж такі підгодівлі впливають на матку. Однак тут треба мати на увазі наступне: якщо після останньої відкачки меду в гнізді залишено менше як 7-8 кг меду, то матка може відразу після цього припинити відкладання яєць, і потім уже ніяка стимулююча підгодівля не допоможе відновити темп перерваної яйцекладки. Це тільки навесні матка може відкладати яйця при запасах меду 3-4 кг у гнізді, а восени 7-8 кг для неї мало. Тому найкраще організувати годівлю так, щоб після заключного відбору меду, в гнізді, навіть на кілька днів не залишалося запасів кормів менше 12-14 кг. Для цього годівлю потрібно починати відразу ж після відбору меду й попереднього складання гнізда. Якщо буде потреба, можна допустити збільшення обсягу сиропу в перші дні підгодівлі.
При згодовуванні невеликих доз сиропу протягом 10-15 днів,  до необхідної розрахункової кількості сиропу, можна додати ще 10-15% сиропу, не побоюючись великого перевантаження бджіл. Іноді бджоли забирають корм, але залишають його не запечатаним у стільниках. У таких випадках можна ще протягом 4-8 днів давати бджолам невеликі порції сиропу (по 0,2- 0,3 кг), щоб підтримувати активне життя родини, поки основна частина кормів не буде запечатана. При цьому потрібно стежити, щоб бджоли щільно обсиджували всі рамки. Якщо буде потреба , можна  скоротити гніздо.
Для готування сиропу треба використовувати м’яку або середню по твердості воду (дощову, річкову, криничну, з артезіанських свердловин). Рекомендується додавати в таку воду по 0,5 г  солі на 1 л води. Воду  дуже тверду  (твердістю більше 40°, тобто утримуючого магнію більш ніж 280 мг/л) для готування сиропу використовувати не можна.Таку воду необхідно кип’ятити, дати відстоятися і лише тоді готувати сироп , попередньо зливши осад з дна посудини в якій кип’ятили воду.
Велике значення для одержання гарних зимових кормів має також і якість цукру, що йде на підгодівлю. Необхідно використовувати тільки добре очищений цукор “пісок”. Звичайно він має сніжно-білий колір і дрібну фракцію. Цукор-Сирець або цукор недостатнього очищення, що має червонуватий колір, цукор-рафінад, а також інші замінники цукру ( крім спеціально приготовлених для годівлі бджіл)  для готування зимового корму використовувати не можна.

Leave a Reply